نویاب؛ پروژه عظیم گردشگری سواحل گلستان (شهر دریا) وارد فاز جدیدی شده و با مهیا شدن بستر سرمایه گذاری برای توسعه این سواحل، انتظار می رود دستگاه های اجرایی استان و به ویژه استانداری که حمایت ویژه خود را از این پروژه اعلام کرده، در صدور مجوزها اهتمام و تلاش مضاعف داشته باشند.
آیت الله سید کاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در استان گلستان به مسئولان استان تاکید کرد که در اخذ مجوزها و ایجاد زیرساخت های این پروژه هیچ گونه تعللی نکنند و با سرعت برق موضوعات را پیش ببرند.
سرمایه گذاران این پروژه مدعی اند جز همراهی دولت انتظار دیگری ندارند. عبدالجلال ایری، نماینده مردم غرب گلستان و سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یکی از مسئولانی است که از اجرای این طرح حمایت کرده و پیگیر موضوعات مربوط به آن است. در ادامه گفتگوی خبرنگار نویاب با این نماینده مجلس را در خصوص ابعاد مختلف این پروژه می خوانید.
* چرا گلستان نتوانسته از ظرفیت سواحل بهره ای ببرد؟
گلستان با توجه به ظرفیت هایی که دارد نتوانسته از آن برای توسعه بهره ای ببرد، یکی از این ظرفیت ها که می توانست به اقتصاد مردم و ساحل نشینان کمک کند و حتی در سطح ملی اثر گذاری داشته باشد، سواحل است.
اما متاسفانه بود و نبود این سواحل تاکنون اثر خود را در اقتصاد استان نشان نداده است.
ما باید در زمینه اقتصاد دریا محور سرمایه گذاری می کردیم اما تا کنون نتوانستیم نه در خلیج گرگان و نه در سواحل دریای خزر که در محدوده گلستان قرار داردموفق عمل کنیم. در نظر داریم سال آینده از دریا در قالب گردشگری و حوزه شیلاتی بیشتر استفاده کنیم.
* چه اقداماتی در حوزه گردشگری سواحل انجام شده؟
در سال ۱۴۰۰ برای استفاده از سواحل دریای خزر پیگیری هایی انجام شد، یکی از چالش ها در این خصوص مباحث مربوط به واگذاری ها بود، برخی از افراد عرصه های مختلف را تصرف کرده بودند اما با هماهنگی قوه قضاییه و سازمان بازرسی به این موضوع ورود پیدا کردیم و در نهایت عرصه ۵۰ هکتاری در بندرگز و مجموعه های دیگر به نفع مردم آزاد شد.
مجوزهای پروژه گردشگری جزیره آشوراده بعد از چندین سال اخذ شده و در حال حاضر هیچ گونه مشکلی برای شروع پروژه وجود ندارد اما ساماندهی آن متولی مشخصی ندارد، ضمن اینکه امروز سواحل بندرگز و دیگر سواحل استان بلاتکلیف رها شده است.
اجرای پروژه گردشگری سواحل از سال ۱۴۰۱ آغاز و رایزنی هایی با دستگاه های مختلف انجام شد. محور ساحل نوکنده تا ساحل گمیشان جزو اراضی منابع ملی است که در این مسیر محوری در حال طراحی است تا بتوانیم از ساحل دریای خزر بیشتر بهره برداری کرده و بین مجموعه هایی مختلف ارتباط برقرار کنیم.
*چه اقدامات و برنامه هایی در طرح توسعه گردشگری سواحل مد نظر است؟
در پروژه گردشگری سواحل گلستان رعایت استانداردهای جهانی و بهره گیری از حداقل فضا در ارتفاع مد نظر ماست.
پروژه های مرتفع و برج های بالای ۵۰ تا ۱۰۰ طبقه که با استاندارهای جهانی ساخته و می تواند مجموعه های اقامتی، گردشگری، توریستی و تفریحی را در خود جای دهند.
کشورهای حاشیه خلیج فارس بدون هیچ فضای سبزی و تنها با توسعه گردشگری ساحلی به این همه ظرفیت دست یافته اند در حالی که گلستان با ظرفیت های عظیمی نظیر دریا، جنگل، بیابان، کوه و آبشار بهره ای به لحاظ اقتصاد گردشگری نبرده است.
در حال حاضر اقدامات مشاوره ای برای پروژه ۵۰ کیلومتری سواحل گلستان بر مبنای ضوابط و مقررات زیست محیطی در حال انجام است.
*اجرایی شدن طرح سواحل چه تاثیری بر اقتصاد منطقه دارد؟
اجرای این پروژه و ساماندهی سواحل نه تنها می تواند بر اقتصاد گلستان بلکه بر اقتصاد کشور اثر گذار باشد و نخستین بار است که گلستان چنین پروژه ای را به خود دیده که البته اجرای آن در مرحله اول عزم و اراده استانی و در مرحله بعد همت ملی را می طلبد.
برای پیشبرد پروژه نیز در حال حاضر وزارت راه و شهرسازی ورود پیدا کرده و جلسات متعددی را با معاونان وزیر برگزار کردیم. انتظار من بر این است که پروژه در تمام این سواحل با استانداردهای جهانی اجرایی شود.
*یکی از چالش های طرح های توسعه سنگ اندازی و عدم همکاری دستگاه های اجرایی است، در این خصوص چه اقدامی انجام شده است؟
برای انجام این پروژه شخصا با رئیس جمهور صحبت کرده ام، در سطح استان هم یک همت استانی را می طلبد و باید استاندار و مجموعه دستگاه های اجرایی استان بخواهند چراکه ما ظرفیت اجرای پروژه های گردشگری در مقیاس جهانی را داریم.
این پروژه بدون منابع مالی دولتی قابلیت اجرا دارد و حتی برای استان منابع مالی به ارمغان می آورد به شرطی که افق دیدمان را از مقیاس های ریز و کوچک که تاکنون مانع کار بوده گسترده تر کنیم و موارد بسیار کوچک و جزئی و ایرادات و مخالفت ها را در استان حل کنیم.
متاسفانه این مشکلات تنها در گلستان وجود دارد اما در دیگر استان ها چنین موانعی برای اجرای پروژه ها نیست. اگر قصد ما توسعه اقتصاد دریا محور است باید مخالفت ها کنار گذاشته شود.
در دولت گذشته استاندار و مجموعه های دولتی سفری را به شهر آوازه ترکمنستان داشتند که با فاصله ۱۰۰ کیلومتری از شهر گمیشان قرار دارد. در این شهر پروژه های گردشگری اجرا شده و هتل ها و آپارتمان های ۱۰ الی ۲۰ طبقه ایجاد شده است، علاوه بر آن قزاقستان و روسیه نیز طراح های گردشگری در سواحل دریا اجرا کردند.
تنها در بخش کوچیکی از سواحل خزر که متعلق به گلستان است پروژه ای وجود ندارد و آن هم بخاطر این است که مدیران استانی فعل خواستن را صرف نکردند.
متاسفانه مطالبه گری وجود ندارد اما اگر عزم استانی شکل بگیرد باقی موضوعات قابل حل است.
به لحاظ ضوابط، موقعیت جغرافیایی و قابلیت ها و استانداردها، سواحل گلستان می تواند به بهترین منطقه گردشگری تبدیل شوند به شرطی که افعال «نمی شود» و «نمی توان» را کنار بگذاریم.
اجرای این پروژه به ریالی از دولت نیاز ندارد و ما به عنوان نماینده تلاش خواهیم کرد با ظرفیت هایی که وجود دارد این پروژه اجرایی شود چراکه استان و کشور را متحول خواهد کرد.
اگر ظرفیت در سواحل دریای خزر را داشته باشیم اما نتوانیم مانند کشورهای حاشیه خلیج فارس تاسیسات گردشگری و تجاری ایجاد کنیم، در حق این مردم و این مملکت خیانت کرده ایم.
سازمان ها برای خدمت به مردم ایحاد شدند و اگر این مجموعه ها نوع ساختار دیگری برای توسعه سواحل به ذهنشان می رسد به مردم ارائه کنند ولی تاکنون اقدامی نشده است.
مدیران برای توسعه سواحل مانع تراشی کرده و دلیل آن را ملاحضات زیست محیطی عنوان می کنند، این در حالی است که پنج کیلومتر آن طرف تر و در استان همجوار شاهد توسعه هستیم.