به گزارش نویاب، نجمه جهانتیغ؛ طرح نهضت ملی مسکن برای خانه دار شدن مردم در دولت شهید رئیسی کلید خورد، طبق این طرح قرار بود در طی چهار سال چهار میلیون مسکن ساخته و به تبع آن تسهیلات مسکن هم به متقاضیان پرداخت شود. اکنون حدود ۹ ماه است که بانک ها در پرداخت تسهیلات این طرح همکاری لازم را ندارند. طبق بررسیها ۱۷ بانک در کشور در عدم پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن تخلف شدید داشتند که طبق گفته عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی؛ کمیسیون اقتصادی به این موضوع ورود داشته است. اخیرا کمیسیون عمران مجلس هم به این موضوع حساس شده است.
اکنون بسیاری از افرادی که ثبت نام کرده و قراردادشان با بانکها منعقد شده در انتظار دریافت تسهیلات بوده و برخی از متقاضیان هم در انتظار انعقاد قرارداد هستند که این آمار در گلستان ۱۶ هزار و ۵۰۰ واحد است.
البته بانک ها دلیل این عدم همراهی با طرح را ناترازی های مالی عنوان می کنند که بایستی مورد بررسی قرار بگیرد.
سید محمد حسینی، مدیر کل راه و شهرسازی گلستان پیشرفت ریالی طرح نهضت ملی مسکن را در گلستان۳۰ درصد عنوان می کند و می گوید در حالی که مردم به این طرح اعتماد کرده اند اما بانک ها کنار کشیده و امید مردم را ناامید کرده اند. مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید.
* سهم گلستان در طرح نهضت ملی مسکن تولید چند خانه بود؟
گلستان با داشتن جمعیتی بیش از دو میلیون نفر که ۵۴ درصد آن در نقاط شهری و ۴۶ درصد در روستاها ساکن هستند، بعد از سیستان و بلوچستان دومین استان پرجمعیت کشور در بخش روستایی است.
سهم گلستان طی سه سال دولت چهاردهم در طرح نهضت ملی مسکن، تولید ۷۰ هزار مسکن در مناطق شهری و روستایی بود.
۱۲۲ هزار نفر در این سامانه ثبت نام کردند که از این تعداد ۹۵ هزار نفر واجد شرایط بودند و بیش از ۱۹ هزار و ۵۰۰ نفر تأیید نهایی شدند.
در این طرح برای روستاها تولید سالیانه هفت هزار واحد در نظر گرفته شد. قبل از قانون جهش تولید سالانه دو تا سه هزار واحد در روستاها تولید می شد اما پس از این قانون سالیانه برای بیش از ۷ هزار واحد پروانه صادر و عملیات ساخت آغاز شد.
رشد سه برابری ساخت مسکن طی سه سال اخیر
* برای برطرف کردن مشکل تامین زمین در مناطق شمال کشور چه تدبیری اندیشیده شد؟
بزرگترین مانع در طرح نهضت ملی مسکن تبصره ۲ ماده ۹ قانون است که تاکید دارد هر گونه تامین زمین باید از اراضی درجه سه و چهار کشاورزی صورت بگیرد که در استان های شمالی چالش بزرگی به حساب می آید.
به همین منظور به سمت خود مالکی پیش رفتیم که از این طریق به بخشی از تعهد طرح نهضت ملی مسکن پاسخ داده شد. نوسازی بافت های فرسوده هم سیاستی دیگر بود که دولت برای آن بسته های ۱۹ گانه در نظر گرفت.
در سه سال اخیر برابر ۱۰ سال گذشته در روستاهای استان مسکن تولید شد. ۷۰ درصد تعهد خود را به سمت خودمالکی و بازآفرینی روستایی یعنی دو روشی که به تامین زمین نیاز ندارد، بردیم. در این روش ها بسیاری از هزینه ها به دولت تحمیل نشد زیرا این اراضی دارای برق، آسفالت، گاز و غیره بودند که به تولید مسکن سرعت بخشید.
با تشکیل کارگروهی متشکل از دستگاه های متولی زمین، ظرفیت اراضی دولتی در نقاط شهری و روستایی برای نخستین بار و اراضی مازاد عمومی شناسایی شد. همچنین اراضی احتکار و فریز شده هم شناسایی و مالکان مکلف شدند ظرف مدت قانونی زمین را تعیین تکلیف کنند.
در حوزه روستاها سه هزار هکتار زمین در ۴۰۰ روستا تامین شد و هزار و ۹۰۰ هکتار زمین هم در ۱۱ شهر استان شناسایی شده و در حال تملک است.
* متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در حال حاضر در چه مرحله ای قرار دارند؟
متقاضیان موثر طرح نهضت ملی در شهرها ۶ هزار و ۷۰۰ نفر بوده و در انتظار تامین مسکن هستند. ۱۰۰ درصد این افراد که پول تزریق کرده اند به طرح متصل شده اند، در حال حاضر پروژه آنها مشخص و تخصیص داده شده است، در شهرهایی که زمین تامین نشده پولی هم از متقاضیان دریافت نشد.
گام بعدی مربوط به صدور پروانه بود که تا کنون برای ۶۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی با روش های خودمالکی، بازآفرینی شهری و روستایی و اراضی دولتی ۹۹ ساله پروانه صادر شده است.
تا کنون برای ۲۶ هزار واحد در روستاها، ۲۱ هزار واحد در بخش خودمالکی شهری، ۶ هزار و ۵۰۰ واحد در بازآفرینی شهری، ۷ هزار و ۵۰۰ واحد هم در اراضی حمایتی دولتی پروانه صادر شده است.
* مشکل اساسی و فعلی طرح نهضت ملی مسکن چیست؟
با توجه به اینکه تامین اعتبار در طرح جهش تولید از طریق دو روش آورده متقاضی و تسهیلات بانکی تعیین می شود، گام بعدی، اعطا تسهیلات بوده اما حدود ۹ ماه است که شبکه بانکی از ما فاصله گرفته و امید مردم را ناامید کرده است.
از مجموع بیش از ۴۰ هزار واحدی که عملیات اجرایی آنها آغاز شده، تا کنون برای ۲۸ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی شهری و روستایی قرارداد بانکی تنظیم شده و پرونده ۱۶ هزار و ۵۰۰ واحد در انتظار انعقاد قرارداد است.
همچنین مجموع تسهیلاتی که قرارداد آنها توسط بانک بسته شده ۱۵ هزار میلیارد تومان بوده و تا کنون چهار هزار میلیارد تومان تسهیلات در طرح نهضت ملی به متقاضیان پرداخت شده است. در واقع پیشرفت ریالی ما کمتر از ۳۰ درصد بوده است.
عدم تامین مالی بانکها، از مشکلات ساخت مسکن در استان است
بانک ها ناترازی مالی را از علل عدم همکاری خود را این طرح عنوان می کنند که باید حل شود چراکه مردم پای کار این طرح آمده اند اما بانک ها کنار کشیده اند و حتی برخی از پروژه ها با آورده مردم در حال پیش رفتن است.
در آخرین اطلاعی که دارم وزیر راه و شهرسازی با رئیس بانک مرکزی توافق خوبی داشته و سازمان مالیاتی هم پای کار آمده تا بانک هایی را که به تعهد خود عمل نمی کنند جریمه کند. بخشی از پروژه های ما در حال زمین گیر شدن هستند که امیدواریم بانک ها هر چه سریع تر پای کار بیایند.
چالش دوم ما درآمد پایین سرانه خانوارهای گلستانی است که باعث شده در پرداخت اقساط با مشکل مواجه شوند.
عدم تامین مالی بانکها هم دیگر چالشی است که نیازمند سرعت دادن است.
* تا کنون کار آماده سازی چه تعداد از پروژه های دولتی انجام شده است؟
یکی دیگر از اقدامات ما در پروژه های دولتی، آماده سازی است، در مجموع ۱۰۴ پروژه انبوه سازی برای تولید مسکن اراضی ۹۹ ساله در استان وجود دارد که از این تعداد، آماده سازی ۵۲ پروژه به مساحت ۲۴۰ هکتار انجام شده است، ۲۷ پروژه به مساحت ۱۴۰ هکتار در حال طراحی و ۲۵ پروژه هم در حال آماده سازی هستند.
صیانت و حفاظت از اراضی تامین شده یکی از تکالیف راه و شهرسازی است که با استفاده از شرکت های دانش بنیان سعی کردیم اراضی را حفظ و با همکاری دستگاه های قضایی موفق شدیم ۵۳ هکتار از اراضی که در تصرف سودجویان بود را رفع تصرف کنیم.
تحویل ۱۰ هزار واحد به مالکان
* تا کنون چه تعداد واحد مسکونی تحویل متقاضیان شده است؟
تا به امروز ۱۰ هزار واحد مسکونی در مناسبت های مختلف تحویل مالکان شد و مابقی در فرآیندهای مختلف اجرایی قرار دارند و در دهه فجر هم تعدادی واحد تحویل مالکان خواهد شد.
در طرح جوانی جمعیت به هر خانواده ای که فرزند سومش بعد از ابلاغ این قانون در سال ۱۴۰۰ به دنیا بیاید زمین واگذار می شود که بیش از ۱۶هزار و ۵۰۰ نفر در این طرح ثبت نام کردند و تا کنون به ۷۵۰ نفر در شهرها زمین تحویل داده شده و ۵۰۰ قطعه زمین هم در روستاها در حال تحویل است.