عضو کانون سراسری انبوه سازان ایران با انتقاد از این که بین شاخص «شهر پاک» و مدیران شهری فاصله زیادی وجود دارد، خواستار برنامه ریزی مدیران شهری برای دستیابی به این شاخص شد.
سید محمد مرتضوی در گفتگو با نویاب اظهارکرد: مبحث آب و هوا یکی از شاخصهای مهم شهر پاک است؛ آب چه در زمینه شرب و چه زمینه طراوت و سرسبزی لازمه یک شهر بوده و باید برای همگان در دسترس باشد.
این فعال صنعت ساختمان افزود: شاخصه تمیزی و پاکیزگی هوا هم جزو مولفه های مهم شهر پاک است و شهرهای اسکاندیناوی از تمیزترین شهرهای جهان از نظر آب و هوایی هستند.
وی ادامه داد: وضعیت و سرانه فضای سبز و پارک ها و همچنین فضاهای عمومی که مردم در آنها امکان تردد و رفت و آمد دارند و به نوعی جریان زندگی روزمره خود را در آنجا می گذرانند، از دیگر ویژگی های این شهرها بوده که سبب می شود مردم احساس آرامش و آسایش همزمان داشته باشند.
مرتضوی گفت: مردم در شهر پاک، اوقات فراغت خود را طی روز با حضور در مراکز فرهنگی و فضاهای سبز و مفرح می گذرانند و با انسان های دیگر ارتباط برقرار کرده و به نوعی شهر، حالت انسان محوری هم به خود می گیرد.
وی تاکید کرد: ارتباط انسان با انسان با حضور در این فضاها پررنگ تر و بیشتر میشود.
عضو سابق شورای اسلامی شهر گرگان بیان کرد: کاهش سفرهای خودرویی و امکان استفاده از سفرهایی که به صورت پیاده یا با دوچرخه و خودروهای برقی انجام می شود و همچنین استفاده از حمل و نقل عمومی و کاهش استفاده از خودروهای شخصی از ابزارهای شهر پاک است.
مرتضوی با اشاره به مقوله پسماند و بازیافت زباله در شهر پاک، گفت: ارتباط یک شهر با حوزه پسماند و میزان بازیافت شاخصه سطح شهر پاک است و میزان استفاده از موادی که برای طبیعت و محیط زیست مضر بوده مانند پلاستیک توسط ساکنان این شهرها رو به کاهش است.
وی عنوان کرد: در یک شهر پاک انگیزه و علاقه همگانی برای نظافت شهر و تمیزی آن وجود دارد و همه علاقمند هستند شهر خود را پاک سالم و تمیز ببینند و این یک تعلق اجتماعی همگانی نسبت به شهررا ایجاد می کند.
این فعال صنعت ساختمان با بیان این که رضایتمندی در شهرهای پاک بالا بوده و همین عامل سبب ایجاد تعلق اجتماعی است، ادامه داد: همین احساس تعلق باعث می شود هر کدام از شاخصهها توسط خود مردم نظارت شود و مردم تلاش میکنند تا این شاخصها را بهبود ببخشند.
وی تصریح کرد: در کشور ما کمتر میتوان شهری را نام برد که دارای این مولفه ها باشد اما ما هم میتوانیم الگوهایی را برای رسیدن به شهر پاک تعریف کرده و به صورت مرحلهای و تدریجی اقداماتی را در این راستا انجام دهیم.
مرتضوی گرگان را دارای ظرفیت مناسبی برای این مساله دانست و افزود: در گام اول میتوانیم فضاهایی را تعریف کنیم که در آن استفاده از خودرو محدود شود و به سمت استفاده از پیاده راه ها برویم، و تعداد اماکنی که مردم می تواند ارتباط خوب و موثر با هم برقرار کنند را افزایش دهیم.
وی گفت: همچنین باید نظارت بیشتری بر حفظ تنظیف و زیبایی شهر داشته و توسعه فضاهای سبز را در دستور کار قرار دهیم.
مرتضوی ادامه داد: باید به سمت بازیافت زباله و استفاده بیشتر از صنعت پسماند رفته و تلاش کنیم چشم اندازی را در این حوزه هر سال تعریف کرده و آن را سال به سال افزایش دهیم و آن را هم محقق کنیم.
وی اظهارکرد: با ایجاد یک نظرسنجی میتوانیم مسائلی که از نظر مردم مهم است و میزان تعلق آنها را به شهر افزایش می دهد، احصا کنیم.
وی تاکید کرد: باید از مردم نظرسنجی شده و از آنها بپرسیم که چه امکانات و ویژگی هایی را برای شهر خودشان به عنوان یک شهر پاک مد نظر دارند و هر ساله تلاش کنیم بخشی از این انتظارات را متناسب با برنامه های کوتاه مدت و میان مدت تامین کنیم.