رامین گوران در گفتگو با خبرنگار نویاب با بیان اینکه دولت می تواند در رشد و توسعه صنعت انبوهسازی نقش داشته باشد، ادامه داد: تسهیل دسترسی به وام و تسهیلات بانکی برای انبوهسازان و خریداران، حمایت از تولیدکنندگان داخلی مصالح ساختمانی برای کاهش هزینههای ساخت و اصلاح قوانین و مقررات ساختوساز جهت تسریع در صدور مجوزها از جمله اقداماتی است که دولت می تواند در این راستا انجام دهد.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران گفت: سرمایهگذاری در زیرساختهای شهری برای توسعه متوازن مناطق مختلف کشور و تشویق استفاده از فناوریهای نوین و پایدار در ساختمانسازی هم دیگر مواردی است که دولت می تواند به واسطه انجام آنها نقش خود را در توسعه این صنعت ایفا کند.
گوران در ادامه به نقش پررنگ فناوریهای نوین در بهبود کیفیت و کاهش هزینه اشاره کرد و افزود: مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) برای بهینهسازی طراحی و کاهش خطاها، استفاده از پرینترهای سهبعدی برای کاهش هزینههای نیروی کار و مصالح، فناوریهای مدرن در عایقبندی و کاهش مصرف انرژی، نظامهای هوشمند مدیریت پروژه برای افزایش بهرهوری و استفاده از روباتیک و هوش مصنوعی در ساختوساز روش هایی است که می توان به آن اشاره کرد.
وی با تاکید بر نقش موثر توسعهگری در صنعت ساختمان گفت: توسعهگران نقشی کلیدی در مدیریت، تأمین مالی، طراحی، و اجرای پروژههای ساختمانی دارند. آنها با ترکیب دانش فنی، مالی، و مدیریت ریسک، پروژهها را به شکلی کارآمدتر و با سودآوری بیشتر اجرا میکنند.
توسعه گر باید مهارت های لازم را کسب کند
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران به اهمیت توسعهگران در پروژههای بزرگ و انبوهسازی اشاره و ادامه داد: مدیریت بهینه منابع مالی و انسانی، کاهش ریسک و افزایش بهرهوری در اجرای پروژهها، توانایی جذب سرمایهگذاری و تعامل با نهادهای دولتی و خصوصی و مدیریت یکپارچه پروژهها از مرحله طراحی تا بهرهبرداری از مزایای گسترش توسعه گری در این صنعت است.
گوران در ادامه دانش فنی در زمینه مهندسی، معماری و شهرسازی، توانایی تأمین مالی و جذب سرمایهگذاری، مهارتهای مذاکره و مدیریت قراردادها، مدیریت ریسک و پیشبینی چالشهای اقتصادی و حقوقی و درک عمیق از قوانین و مقررات ساختوساز را از مهارتها و ویژگیهای ضروری برای یک توسعهگر دانست.
وی با انتقاد از اینکه توسعه گری در ایران با چالش هایی مواجه است، گفت: به طور خلاصه و موردی می توان عدم شفافیت در قوانین و بروکراسی پیچیده برای دریافت مجوزها، نوسانات اقتصادی و تورم که تأمین مالی پروژهها را دشوار میکند، مشکلات حقوقی و مالکیتی در برخی اراضی، کمبود نیروی کار ماهر و فناوریهای پیشرفته در صنعت ساختمان و عدم دسترسی کافی به تسهیلات مالی و سرمایهگذاری خارجی به دلیل تحریمها را از چالش های توسعه گری در ایران عنوان کرد.
گوران معتقد است: در مجموع، توسعهگران میتوانند نقش مهمی در بهبود کیفیت، کاهش هزینهها، و افزایش بهرهوری در صنعت انبوهسازی داشته باشند، اما برای موفقیت نیاز به حمایت دولتی، ثبات اقتصادی، و سرمایهگذاری در فناوریهای نوین دارند.
وی با اشاره به عوامل مؤثر بر رشد یا رکود صنعت انبوهسازی اظهار کرد: تورم، نرخ بهره بانکی، قدرت خرید مردم، و میزان نقدینگی در بازار را می توان از عوامل اقتصادی تاثیر گذار در این حوزه برشمرد.
دبیر انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران با بیان اینکه میزان حمایت دولت از مسکنسازی، قوانین مالیاتی، تسهیلات بانکی و مقررات ساختوساز هم از جمله عواملی است که روی رشد و رکود صنعت ساختمان تاثیر می گذارد، افزود: افزایش قیمت زمین و مصالح ساختمانی مانند فولاد و سیمان میتواند باعث رکود در این صنعت شود.
وی با اشاره به تاثیرتقاضای بازار بر این بخش اظهار کرد: اگر تقاضا برای مسکن بالا باشد، سرمایهگذاری در انبوهسازی افزایش مییابد.
گوران گفت: استفاده از فناوریهای نوین در ساختوساز میتواند هزینهها را کاهش داده و سرعت کار را بالا ببرد، همچنین ناپایداریهای سیاسی، تحریمها، و مهاجرت میتواند بر عرضه و تقاضای مسکن تأثیر بگذارند.
وی با اشاره به چالشهای توسعه پایدار در صنعت انبوهسازی بیان کرد: مصرف بالای انرژی و منابع طبیعی، آلودگی زیستمحیطی و تولید زیاد زباله ساختمانی، نبود مقررات سختگیرانه در حوزه معماری پایدار و شهرسازی هوشمند، کیفیت پایین برخی از پروژههای انبوهسازی به دلیل تمرکز صرف بر کاهش هزینه و کمبود سرمایهگذاری در فناوریهای سبز و ساختمانهای هوشمند را می توان از جمله این چالش ها دانست.