• امروز : جمعه, ۸ فروردین , ۱۴۰۴
  • برابر با : Friday - 28 March - 2025
6
در گفتگو با نویاب مطرح شد؛

جایگاه سازمان دامپزشکی باید فراتر از معاونت یک وزارتخانه باشد

  • کد خبر : 48101
  • 27 آذر 1403 - 16:13
جایگاه سازمان دامپزشکی باید فراتر از معاونت یک وزارتخانه باشد
کارشناسان معتقدند به رغم اهمیت و تاثیرگذاری حرفه دامپزشکی در اقتصاد تاکنون آنگونه که باید به این حوزه توجه نشده و حتی گاهی نادیده انگاشته شده است.

نویاب: الهام رئوفی؛ دامپزشکی تخصصی است که در سلامت و ایمنی مواد غذایی از مزرعه تا سفره نقشی استراتژیک، کلیدی و انکار ناپذیر دارد. در واقع با توجه به ابعاد گسترده وظایف و مسئولیتها، دامپزشکی یکی از ارکان اساسی زمینه ساز امنیت غذایی محسوب می شود. به باور کارشناسان در نگاه کلی، نقش دامپزشکی را می توان در سه محور اقتصادی، بهداشتی و پژوهشی تقسیم بندی کرد که در بُعد اقتصادی به واسطه مسئولیت خطیری که دامپزشکی در حفظ سلامت سرمایه های دامی برعهده دارد به عنوان بارزترین چهره این رشته در عرصه توسعه پایدار امنیت غذایی مطرح است.

از جنبه بهداشتی نیز نقش دامپزشکی درسلامت جامعه انسانی و کیفیت فراورده های خام دامی قابل توجه است. در واقع اساس و پایه بهداشت و سلامت جوامع انسانی، به میزان بسیار زیادی هم به صورت بالقوه و هم به صورت بالفعل وابسته به بهداشت دام و فراورده های آن است .

در حوزه پژوهشی هم از گذشته تاکنون در بخش زیست شناسی، فیزیولوژی، بیوشیمی، باکتریولوژی، ویروس شناسی، انگل شناسی و تهیه واکسن فعالیت داشته و دارد بنابراین به این رشته نمی توان صرفا از یک بعد بررسی بیماری دام و طیور نگریست. اینها مواردی است که «علیرضا یوسفی» رئیس سازمان نظام دامپزشکی استان گلستان هم به آن تاکید دارد.

*نقش دامپزشکی تا چه میزان در اقتصاد استان و تولید تاثیرگذار است؟

دامپزشکی نقش قلب تپنده تولید را دارد به این علت که از پیش از تولد موجود زنده تا پس از آن دامپزشکان این پروسه را کنترل می کنند بنابراین نمی توان تولید غذای انسان را بدون دخالت دامپزشک در این حوزه در نظر گرفت. خوشبختانه در استان ظرفیت خوبی از دامپزشکان توانمند و با دانش داریم که همواره فعالیت دارند تاجاییکه می توان به خارج استان هم اعزام نیرو داشته باشیم.

*گفته می شود که ارزش افزوده صنعت طیور گلستان، عاید استان نمی شود در این رابطه توضیح دهید.

همانطور که مستحضرید صنعت طیور بعد از پتروشیمی دومین صنعت با گردش مالی بالا در کشور است. اگر در استان مجموعه های تولید گوشت مرغ، مرغ مادر، تخم مرغ و غیره را امتیاز بندی کنیم قطعا استان رتبه اول این صنعت در کشور را دارد که این با فقیر بودن استان ؛ آنچه بر اساس آمارها اعلام شده همخوانی ندارد.

باید استاندار جدید، نمایندگان مجلس و حتی نهادهای امنیتی و نظارتی در این حوزه ورود پیدا کنند و این گردش مالی را بررسی کنند که کجاست یا سهم استان در ازای خدمتی که به کشور می‌کند چه میزان است؟ امروزه استان حدود ۱۵ درصد از غذای کشور را در زمینه مرغ تولید می‌کند از طرفی باید دید که سهم اعتبارات استان ما در بانک‌ها چند درصد است. باید برای دولتمردان ما در سطح ملی این موضوع به قدری تکرار شود تا چاره ای برای این مشکل بیاندیشند و سهم مناسبی برای استان در نظر بگیرند.

در زمینه صادرات هم دامپزشکی می تواند با کنترل کیفیت محصول نقش موثری داشته باشد به عنوان مثال باید دید ما به جای اینکه به سمت کنترل بیماری برویم چقدر حریم و بهداشت را رعایت کرده ایم؟ متاسفانه در کشور فقط واکسن بیماری‌ها را وارد می‌کنیم به عبارتی بیماری ایجاد کرده و واکسن آن را وارد می‌کنیم. که فقط هزینه است؛ ما با این رویکرد هیچ وقت هیچ چیزی را نمی توانیم صادر کنیم.

به نظر می رسد دولت باید نگرشش را به تولید غذا تغییر داده و در زمینه دامپزشکی سرمایه گذاری کند. این نکته را در نظر داشته باشید که جای سازمان دامپزشکی کشور معاونتی در وزارت جهاد کشاورزی نیست بلکه باید سازمانی مستقل با بودجه ای مستقل باشد.

دولت سرمایه گذاری در زمینه‌های مختلفی نظیر نفت، پتروشیمی و ساخت و ساز را تجربه کرده حالا یکبار هم در بخش امنیت غذایی، سلامت و تولیدات سرمایه گذاری کند تنها در این صورت است که راه صادرات و رقابت با بازارهای جهانی برایمان باز خواهد شد.

*پیشنهادتان به دولت چیست؟

در وهله اول استقلال سازمان دامپزشکی کشور از سازمان وزارت جهاد کشاورزی است و از طرفی باید بودجه سازمان دامپزشکی افزایش یابد و همچنین کارشناسان زبده ای تربیت کند. ضمن اینکه مرزهای کشور باید ایمن شود چراکه به شدت با مشکل آلودگی از کشورهای همسایه روبرو هستیم. باید کانون‌ های بیماری‌ها را شناسایی کرده و واکسیناسیون درست انجام شود همچنین واکسن با کیفیت وارد کنیم. به این ترتیب ظرف ۱۰ سال آینده کشور ما عاری از بسیاری از بیماری‌ها خواهد شد و محصولات آن قابل رقابت با سایر کشورهای دنیا.

*در خصوص پرورش میگو برخی تولیدکنندگان گلایه از کمبودها داشتند، نظر شما در این رابطه چیست؟

اگه مسئولان و مدیران استانی واقعاً می‌خواهند استان در زمینه میگو قطب شود باید زنجیره این صنعت را کامل کنند. به این صورت که تولید خوراک میگو در استان انجام شود و مهمتر از همه زیرساخت هایی مانند آب، برق، راه و مسیر دسترسی و ملزومات برای کارگران در مزارع میگو در نظر گرفته شود.

*سخن پایانی.

دامپزشکی را فقط در تولید غذا نبینیم چراکه گستره وسیعی دارد و نقش آفزینی این متخصصان فقط در حوزه دام و طیور نیست بلکه این رشته خط مقدم سلامت جامعه است.

در دنیا، فردای بدون دامپزشکان را نمی‌توان متصور شد. همکاران دامپزشک در خط مقدم در حال مبارزه با بیماری‌های دام و بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان هستند موضوعی که اصلاً نباید نادیده گرفته شود.

 

 

 

 

 

 

 

لینک کوتاه : https://noyabpress.ir/?p=48101
کد شما در این بخش

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.