• امروز : چهارشنبه, ۱۰ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : Wednesday - 30 April - 2025
2
مدیر عامل شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان:

سهم صنعتی‌سازی در پروژه‌های عمرانی کشور کمتر از ۱۰ درصد است

  • کد خبر : 53040
  • 07 فروردین 1404 - 18:46
سهم صنعتی‌سازی در پروژه‌های عمرانی کشور کمتر از ۱۰ درصد است
نظرزاده دباغ، مدیر عامل شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان گفت: ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای حرکت به سمت صنعتی‌سازی ساختمان داشته است اما هنوز سهم این صنعت در پروژه‌های عمرانی کشور زیر 10 درصد باقی مانده است.

حسن نظرزاده دباغ در گفتگو با خبرنگار نویاب اظهار کرد: ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای حرکت به سمت صنعتی‌سازی ساختمان داشته است، اما همچنان سهم روش‌های سنتی در ساخت‌وساز بیش از ۸۰ درصد است.

مدیر عامل شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان افزود: کشورهایی مانند آلمان، چین و سوئد توانسته‌اند با استفاده از فناوری‌های مدرن، سیستم‌های مدولار و روش‌های پیش‌ساخته، سرعت ساخت را افزایش داده و هزینه‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش دهند.

این مدرس دانشگاه گفت: در ایران، برخی پروژه‌های صنعتی‌سازی مانند طرح مسکن مهر، نهضت ملی مسکن و استفاده محدود از سیستم‌های۳D ، LSF پانل، وال‌اسپید و هلپکس  نشان‌دهنده وجود ظرفیت صنعتی‌سازی در کشور است اما هنوز فراگیر نشده و سهم صنعتی‌سازی در پروژه‌های عمرانی کشور زیر ۱۰ درصد باقی مانده است.

وی ضمن ارائه پیشنهاد مرکز توسعه صنعتی‌سازی ساختمان ایران گفت: دولت باید با همکاری وزارت راه و شهرسازی، نظام مهندسی و بخش خصوصی، یک مرکز توسعه صنعتی‌سازی ساختمان تأسیس کند.

وی اظهار کرد: از جمله اهداف ایجاد این مرکز می توان به نظارت بر پروژه‌های صنعتی‌سازی و ارائه مشوق‌های مالی، استانداردسازی روش‌های صنعتی‌سازی و تدوین آیین‌نامه‌های جدید و حمایت از تولید داخلی تجهیزات و فناوری‌های مرتبط اشاره کرد.

بسیاری از سازندگان و کارفرمایان روش‌های سنتی را مطمئن‌تر می‌دانند

دباغ با اشاره به موانع فرهنگی و ترویجی صنعتی‌سازی ساختمان در ایران ادامه داد: بسیاری از سازندگان و کارفرمایان همچنان روش‌های سنتی را مطمئن‌تر می‌دانند، همچنین تعداد کارگران و مهندسان آموزش‌دیده در این حوزه کم است، ضمن اینکه نبود آگاهی کافی از مزایای صنعتی‌سازی باعث شده بسیاری از افراد با کاهش هزینه‌ها و افزایش سرعت ساخت در روش‌های صنعتی آشنا نباشند.

برای حل این مانع می توان کمپین ملی صنعتی‌سازی مسکن را آغاز کرد و با آموزش همگانی از طریق رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی برای تغییر نگرش عمومی نسبت به صنعتی‌سازی، ایجاد دوره‌های تخصصی صنعتی‌سازی در دانشگاه‌ها و سازمان نظام مهندسی برای تربیت نیروی کار متخصص و الزام پیمانکاران به دریافت گواهینامه صنعتی‌سازی برای پروژه‌های بزرگ در این راه اقدامات موثری برداشت.

دباغ در ادامه به موانع قانونی و مقرراتی اشاره کرد و گفت: وجود آیین‌نامه‌های قدیمی و ناکارآمد، روند پیچیده صدور مجوزهای صنعتی‌سازی و عدم هماهنگی بین نهادهای دولتی، شهرداری‌ها و نظام مهندسی که باعث دیرکرد و پیچیدگی‌های اداری می‌شود، از جمله این موانع است.

دبیر و عضو هیات مدیره انجمن LSF ایران اصلاح و تدوین آیین‌نامه ملی صنعتی‌سازی ساختمان را یکی از راهکار های حل این مانع عنوان کرد و گفت: ایجاد کارگروه ویژه اصلاح مقررات ملی ساختمان و تطبیق آن با فناوری‌های نوین، ایجاد مسیر سریع‌ صدور مجوز برای پروژه‌های صنعتی‌سازی با نظارت مستقیم وزارت راه و شهرسازی و الزام شهرداری‌ها و نهادهای مرتبط به حمایت از روش‌های صنعتی در ساخت‌وسازهای شهری می تواند در این حوزه موثر باشد.

لزوم ایجاد یک نهاد مرکزی بین‌بخشی برای نظارت بر صنعتی‌سازی

دباغ با اشاره به موانع مالی و حمایتی افزود: هزینه بالای سرمایه‌گذاری اولیه برای ایجاد کارگاه‌های صنعتی و خرید تجهیزات مدرن، عدم ارائه تسهیلات مالی مناسب به پیمانکاران صنعتی‌سازی و وارداتی بودن برخی از مصالح و تجهیزات صنعتی‌سازی که وابسته به نوسانات ارزی و تحریم‌ها است، از چالش های این بخش است.

مدیر عامل شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان گفت: اختصاص وام‌های کم‌بهره و معافیت‌های مالیاتی برای پیمانکاران صنعتی‌سازی، ارائه مشوق‌های مالی برای تولید داخلی تجهیزات و مصالح صنعتی‌سازی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی و انتقال دانش فنی از کشورهای پیشرفته می تواند راه گشای موانع مالی باشد.

دباغ معتقد است نقش مثبت دولت و نهادهای حاکمیتی می تواند شامل ایجاد تسهیلات مالی و مشوق‌های دولتی برای پیمانکاران صنعتی، تدوین استانداردها و آیین‌نامه‌های جدید برای حمایت از فناوری‌های نوین  و افزایش سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های صنعتی‌سازی مانند ایجاد کارخانه‌های پیش‌ساخته باشد.

این مدرس دانشگاه معتقد است عدم همکاری سازمان‌های مختلف مانند شهرداری‌ها، وزارت راه و سازمان نظام مهندسی و طولانی بودن فرآیندهای اداری برای تأیید روش‌های نوین نقش منفی است که دولت می تواند بر این پروژه ها اعمال کند.

وی اضافه کرد: البته می توان با ایجاد یک نهاد مرکزی بین‌بخشی برای نظارت بر صنعتی‌سازی و هماهنگی بین دستگاه‌ها و ارائه پروانه‌های ساخت سریع‌تر برای پروژه‌های صنعتی‌سازی این چالش ها را کاهش داد.

دباغ به  تأثیر صنعتی‌سازی بر کاهش هزینه‌ها و زمان پروژه‌ها هم اشاره کرد و افزود: باید تدین استراتژی ملی برای توسعه صنعتی‌سازی در افق ۵ تا ۱۰ ساله تدوین شود، دولت در ایجاد کارخانجات تولید قطعات پیش‌ساخته سرمایه‌گذاری کند و شبکه توزیع مصالح صنعتی‌سازی برای کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل ایجاد شود.

مدیر عامل شرکت توسعه شهرسازی ایرانیان تاکید کرد: با اجرای سیاست‌های پیشنهادی، صنعتی‌سازی می‌تواند به یک جریان پایدار در ساخت‌وساز کشور تبدیل شود و منجر به کاهش هزینه‌ها، افزایش کیفیت و تسریع در تحویل پروژه‌های مسکونی شود.

لینک کوتاه : https://noyabpress.ir/?p=53040
کد شما در این بخش

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.