نویاب؛ بی برنامگی در کشت سیب زمینی و عدم اجرای طرح الگوی کشت سبب شده بازار این محصول همیشه از التهاب و تنش های خاص خود برخوردار باشد. با توجه به اینکه هزینه کشت سیب زمینی نسبت به سایر محصولات مانند گندم، جو، سویا و دیگر موارد بیشتر است، کشاورزان همیشه با ریسک پذیری بالا این محصول را کشت می کنند و اگر کشاورز برداشت خوبی نداشته باشد متضرر خواهد شد اما اگر به تولید خوب و قیمت مناسبی ختم شود، سود مطلوبی عاید کشاورز می شود.
با توجه به عملی نشدن طرح الگوی کشت، سیب زمینی یک سال بازار بسیار خوبی دارد و سال دیگر به دلیل کشت بالا و عدم تعادل بازار و ضرردهی، کاشت آن کاهش می یابد و کشور با بحران کمبود این محصول مواجه می شود.
تعلل دولت در تصمیم گیری
امسال نیز مانند سال های گذشته با رسیدن به فصل برداشت سیب زمینی و عدم اجرای الگوی کشت و همچنین تاخیر در تصمیم گیری دولت برای صادرات، دغدغه ها در این حوزه افزایش یافت و بازار سیب زمینی باز هم شاهد تنش های ناشی از تصمیمات بدون تدبیر و پشتوانه دولت باشد.
رئیس انجمن سیب زمینی کاران گلستان: همزمانی برداشت سیب زمینی جنوب و گلستان، قیمت این محصول را به شدت کاهش داد
رئیس انجمن سیب زمینی کاران گلستان گفت: همزمانی برداشت سیب زمینی جنوب و گلستان، قیمت این محصول را به شدت کاهش داد و سبب شد برخی کشاورزان سیب زمینی را با کمترین سود دهی به فروش برسانند از طرفی دولت بدون در نظر گرفتن شرایط تولید این محصول با تعرفه ۶۰ درصدی صادرات، خروج سیب زمینی را از کشور ممنوع کرد و همین امر سبب شد قیمت این محصول در زمان برداشت در بازار به شدت افت کند.
رمضان مقصودلو با بیان اینکه با توجه به تلاش هایی که برای حذف موانع صادرات انجام دادیم و با پیگیری های انجام شده هر چند کمی دیر اما تصمیم بر این شد صادرات به صورت پلکانی انجام شود، ابراز کرد: این مساله که بیش از یک ماه پیگیر مجوز صادرات بودیم و امسال به دلیل رطوبت بالای هوا علاوه بر تنش هایی که در خصوص بازار سیب زمینی وجود داشت، شیوع قارچ در مزارع هم سبب افت تناژ این محصول شد.
وی با اشاره به کاهش ۳۰ درصدی تناژ در مزارع آلوده شده به قارچ گفت: در حال حاضر بخشی از مزارع آلوده به این قارچ هستند لذا می طلبد هر چه زودتر برداشت سیب زمینی آغاز شود.
پیش بینی برداشت ۱۰۰ هزار تُن سیب زمینی
وی با اشاره به هزینه های بالای تولید این محصول ادامه داد: اگر دولت سیاست به موقع در خصوص صادرات و اعلام قیمت حمایتی داشته باشد و بازار به تعادل برسد، کشاورزان دلواپسی کمتری خواهند داشت و انگیزه بیشتری برای سم پاشی محصول دارند.
رئیس انجمن سیب زمینی کاران گلستان با بیان اینکه امسال حدود پنج هزار هکتار سیب زمینی در گلستان کشت شده، تصریح کرد: پیش بینی می شود که حدود ۱۰۰ هزار تن برداشت سیب زمینی در استان داشته باشیم.
چالش همیشگی سیب زمینی در گلستان
امسال دولت نه تنها حمایت گر خوبی برای بخش کشاورزی نبود، بلکه با تصمیم گیری های یک طرفه و بدون مشورت با بخش خصوصی سبب شد تا چالش هایی نیز برای این حوزه به وجود بیاید. رئیس اتاق بازرگانی گرگان اظهار کرد: گلستان هر ساله در زمان برداشت سیب زمینی با چالش های زیادی مواجه می شود و همیشه فصل برداشت این محصول با بحران های وجود داشته است.
رئیس اتاق گلستان: امسال کشت و بارندگی خوبی را شاهد بودیم
امیر یوسفی با اشاره به اینکه امسال پنج هزار و ۱۰۰ هکتار کشت سیب زمینی در گلستان انجام شده، افزود: پیش بینی می شود از این میزان سطح کشت ۱۳۰ هزار تن برداشت محصول داشته باشیم.
وی با بیان این مساله که امسال نیز قبل از برداشت سیب زمینی در گلستان دو موضوع باعث نگرانی شد، گفت: دولت بدون اینکه نشستی با انجمن و بخش خصوصی داشته باشد ۶۰ درصد عوارض صادرات برای این محصول تعیین کرد بعد از پیگیری های بخش خصوصی و انجمن سیب زمینی کاران ۶۰ درصد عوارض اعمال نشد اما بعد با مانع جدید عدم صدور گواهی نامه قرنطینه نباتی برای صادرات مواجه شدیم.
سیب زمینی های زودرس تناژ خوبی نداشتند
رئیس اتاق بازرگانی گرگان خاطرنشان کرد: امسال کشت و بارندگی خوبی را شاهد بودیم و همچنین سیب زمینی از گذشته نیز در انبارها وجود داشت، باید برای کنترل بازار شرایط صادرات این محصول فراهم شود.
یوسفی با بیان اینکه مقدار سیب زمینی در انبارها زیاد است و جای نگرانی وجود ندارد، تصریح کرد: از آنجایی که قیمت تمام شده این محصول برای کشاورز بالای ۱۰ هزار تومان است، اگر بازار با چالش مواجه شود سیب زمینی کاران نمی توانند عایدی داشته باشند.
وی با اشاره به این مساله که امسال به دلیل رطوبت بالا سیب زمینی های زودرس گلستان تناژ خوبی نداشتند، ابراز امیدواری کرد با رسیدن به پیک برداشت شاهد تولید خوب سیب زمینی های میان رس که هم صنعتی و هم تامین کننده بازارهای مصرف روزانه است، باشیم.
مدیریتی در کشت سیب زمینی نیست
رئیس اتاق بازرگانی گلستان ادامه داد: با پیگیری های انجام شده و دیدار با معاون وزیر جهاد کشاورزی درخواست بخش خصوصی این بود که به جای ۱۰ هزار تن صادرات، مجوز صادرات پلکانی داده شود تا جای نگرانی نیز برای تامین بازار داخلی وجود نداشته باشد. امیدواریم با مجوز صادرات و با توجه به اینکه در کشورهای همسایه تقاضا برای سیب زمینی گرگان وجود دارد بتوانیم بخشی از این محصول را صادر کنیم.
اصلی ترین چالش کشت سیب زمینی با توجه به اینکه یک محصول تازه چین و با ماندگاری کم است، بازار فروش آن بوده. مدیریتی در حوزه کشت این محصول وجود ندارد و برخی سال ها با تولید بیش از نیاز و برخی مواقع نیز با کمبود مواجه می شویم، کشاورزان انتظار دارند دولت برای کنترل بازار این محصول، تصمیمات درست و به موقع بگیرد تا شاهد ضرر و زیان کمتری باشند.
معاون بهبود تولیدات جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اینکه مدیریت برداشت سیب زمینی بسیار ضروری است، به منظور کنترل قیمت و به پیشنهاد کشاورزان و همچنین انجمن سیب زمینی کاران پیشنهاد صادرات پلکانی طی نامه ای به وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده است.
معاون جهاد گلستان: در محصول سیب زمینی اصلی ترین مساله مشکل قیمت است
علی مهقانی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی از هر پیشنهادی که به بهبود شرایط کشاورزی استان کمک کند، استقبال می کند، افزود: در محصول سیب زمینی اصلی ترین مساله مشکل قیمت است و کمبودی در تولید آن وجود ندارد.
عرضه بیش از تقاضا
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان با بیان اینکه برای تولید این محصول با همکاری بخش خصوصی کلاس های آموزشی بسیاری برای کشاورزان برگزار شد، خاطرنشان کرد: آنچه در این روزها باعث دلواپسی سیب زمینی کاران شده عرضه بیش از تقاضا و کاهش قیمت این محصول است .
مهقانی تصریح کرد: در حال حاضر سیب زمینی با قیمت هشت تا ۱۰ هزار تومان از کشاورز خریداری می شود و در روزهای تعطیل شاهد خریداری این محصول تا ۱۱ هزار تومان نیز بوده ایم و این بدان معناست که مدیریت برداشت تاثیر زیادی بر روی قیمت دارد. کشاورزان باید به گونه ای برداشت محصول را انجام دهند که به اندازه در بازار عرضه شود و شاهد کاهش تقاضا و اُفت قیمت فروش نباشیم.
به گزارش نویاب، قطعا مدیریت و برنامه ریزی در بخش کشاورزی و تصمیم گیری های درست و به موقع، برای رونق این بخش ضروری است و تا زمانی که در این حوزه بی برنامگی وجود دارد، هر روز شاهد ناامیدی بیشتری در صنعت کشاورزی خواهیم بود و این مساله در سال های آینده امنیت غذایی کشور را با چالش های زیادی روبه رو خواهد کرد. به مسئولان توصیه می کنیم تصمیمات و سیاست های خود را به موقع اتخاذ و اعمال کنند تا کشاورز تکلیف خود را بداند.